czwartek, 18 maja 2017

Islandzkie jedzenie - same pyszności!

Kuchnia Islandii jest typową kuchnią północy opierającą się na elementach wyżywienia, które były w tym rejonie od zawsze jak: ryby, wyroby mleczarskie, zboża i jagnięcina. Na Islandii powstało wiele typowych specjałów jak choćby: hakarl, czyli sfermentowane mięso rekina,
, selshreifar – kwaszone płetwy foki albo harðfiskur, czyli ryby suszone na świeżym powietrzu. W kuchni tego kraju najpopularniejsze są dania z ryb takich jak: pstrągi, dorsze, łososie, halibuty, łupacze, płastugi. Do przyprawiania dań często również dodaje się sproszkowane algi morskie. Z mięsa tradycyjnymi potrawami są:
hangikjöt – czyli wędzona lub gotowana baranina lub jagnięcina
svið – gotowane głowy owcze, baranie
lifrarpylsa – pudding z wątroby owczej z mąką żytnią oraz płatkami owsianymi

svið

źródło: wikipedia.org

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz